viernes, 11 de octubre de 2013

Formació i més formació. Una inversió rentable o no…?



Començo aquesta temporada amb un projecte d’allò més engrescador. Podem dir que he fet un punt i a part en la meva vida esportiva. Després de sortir d’un club, UE Mataró, on he estat 11 anys com a entrenador i organitzador de campus i demés activitats relacionades amb el bàsquet, començo una etapa nova al capdavant d’un nou club, AE Boet Mataró, amb renovades ganes de fer un munt de coses pel desenvolupament del club però també per aportar tot el que pugui al nostre esport.


La meva feina com a director tècnic del bloc de masculí es centra, sobretot, en millorar la feina amb els més petits del club per tal de pujar el nivell dels nostres petits jugadors i poder donar un salt qualitatiu que ens porti a poder competir en els nivells més forts possibles, promocionar el bàsquet i fer entendre aquest esport com una manera de viure. Tinc el plaer de comandar un grup d’entrenadors amb moltes ganes de fer aquest salt necessari, entrenadors que estàn posant tot de la seva part per tal de millorar en la seva comunicació amb els jugadors, entrenadors que volen millorar la seva formació per tal de poder abocar tota aquesta formació en els seus jugadors. Estem posant especial enfasi en fonaments de base que necessitem que els nostres jugadors tinguin ben assolits per poder passar a altres aspectes tècnics i així poder evolucionar tal i com tenim previst en la nostra planificació. Tot això ens porta a fer un seguiment exhaustiu constant dels entrenaments i corregir els possibles defectes detectats.




Tinc cada cop més clar que s’ha de fer una inversió amb els més petits per tal de poder recollir després tot allò que volem. I, què volem? Volem que els nostres jugadors tinguin consciència de que estàn en el lloc més adient per aprendre. Que vulguin pertànyer al club per convenciment de que no estaràn enlloc millor que aquí. Volem invertir la tendència que hi ha ara mateix en que el jugador es planteja ràpidament la seva sortida del club. És una dura feina que requereix el seu temps però crec que amb el treball i els formadors correctes aquesta tendència es pot invertir. És per això que treballem cada dia amb tota la il·lusió del món.

Un cop tenim clares les idees principals de la nostra planificació estem creant un programa de formació per als nostres entrenadors per tal de millorar el treball que fan en el seu dia a dia. Es tracta de donar les eines necessàries per desenvolupar la seva feina de la manera més adient possible per tal de poder plasmar a la pista el que volem en la nostra planificació. Aquest és un projecte que em fa especial il·lusió perquè vaig intentar posar-lo en marxa un cop en el meu anterior club però no va ser possible poder dur-lo a terme. Espero que, en aquesta ocasió, es pugui realitzar i ser una eina més per als entrenadors de la casa.

En el marc de la promoció del bàsquet, en aquesta temporada 2013/2014 hem engegat de nou, desprès d’un parèntesi de quatre anys, un projecte que vam organitzar durant gairebé 10 anys. El prestigiós torneig Escobàsquet.

Escobàsquet és un torneig que va començar a organitzar-se el 1979 al Col·legi La Salle Bonanova de Barcelona i que durant molts anys va ser referent en el bàsquet de l’Estat espanyol en categoria minibàsquet. Durant alguns anys va cesar la seva organització degut a l’elevat cost que suposava per a l’escola fins que a la temporada 1995/1996 en què es va tornar a organitzar des de la secció de bàsquet de l’escola. El llavors coordinador dels equips masculins i exjugador ACB, Luis Blanco i el president de l’entitat, Luis Treviño, ens van dur a organitzar un gran torneig que va tenir la seva continuïtat durant alguns anys. Més tard i un cop sortits tots de La Salle Bonanova, un grup de persones que ja havíem estat en les últimes edicions vam voler continuar amb l’organització a fora de l’escola. Des de llavors vam organitzar al voltant de 10 edicions en diferents categories, des de premini a Parets del Vallès fins a una edició de Cadets a Mataró, passant per la de Mini cada temporada i continuant amb la de preinfantils a Tres Cantos (Madrid) o l’infantil a L’Hospitalet de Llobregat.



Ara, després de 4 anys de descans, tornem a tota la força del món. A la primavera de 2014 organitzarem una nova edició en categoria mini, que és la original i que volem tornar a intentar promocionar. Que millor per promocionar el bàsquet que fer-ho amb els equips de base o de formació?

Esperem poder tenir la confiança de tots els equips amb els que vam poder comptar en el passat per tornar a recuperar el prestigi que vam tenir no fa gaires anys. Estem començant ara a tancar temes i pròximament començarem a contactar amb els clubs per tal de cursar la nostra invitació i tenir un gran cartell a nivell nacional però també amb alguns equips de fora del territori español.

Realment, penso que, la millor manera de promocionar i recolzar el nostre esport és organitzar events en que es pugui veure el teixit viu que existeix al nostre país ja que últimament estem en el punt de mira dels dirigents estatals per temes econòmics i que ens poden fer perdre infinitat de clubs de formació amb el que allò pot comportar. Estic parlant de la regularització laboral dels entrenadors i treballadors dels clubs esportius per part de la Dirección General de la Inspección de Trabajo y la Seguridad Social. Estem parlant de monitors, entrenadors i demés persones relacionades amb els clubs esportius que dediquen moltes hores del seu temps per unes quantitats econòmiques que en molts casos no sobrepassen els 100€ mensuals. La majoria d’aquestes persones posen diners de la seva butxaca i ara volen “regularitzar” aquesta situació amb el que pot comportar a nivell del bàsquet català. Encara que s’està treballant des de la Federació Catalana de Bàsquetbol i s’ha format un grup de seguiment encapçalat per alguns dels presidents dels clubs catalans no és una bona noticia que es miri a l’esport amateur, a l’esport de formació per tal d’ingressar una mica més en les arques de l’Estat quan ens estàn demostrant la corrupció existent amb unes quantitats que multipliquen exponencialment el que podrien recaudar amb aquesta mesura.

4 comentarios:

rene dijo...

Et desitgem tot el èxit amb la nova etapa del Escobasquet, i que tan els nens com el pares, puguin gaudir con nosaltres varem fer el seu tems.

Sort també en la teva nova etapa laboral.

Un Peto.
Cristian, Mercè, Marco
(Familia Marco)

juxtepuas dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
juxtepuas dijo...

Molta sort en aquesta nova etapa, Lluís. Penso que la filosofia que planteges és l'encertada perquè el club creixi des de la base, i es formin bons entrenadors alhora.

Amb paciència i treball, segur que canviarà la dinàmica i aconseguireu els objectius que us plantegeu!

Lluís Escudero dijo...

Moltes gràcies Cristian, Mercè i Marco. Quins records i quant de temps.
Una forta abraçada!!!

Moltes gràcies a tú també juxtepuas, espero poder aconseguir aquests objectius, voldrà dir que hem treballat correctament.

Gràcies pels vostres comentaris.