miércoles, 5 de marzo de 2008

Resultats o formació en categories inferiors?

Per començar aclarir el que entenc per categories de formació. Per a mí compren des de premini (que és quan els nens comencen a jugar partits de competició) fins a infantil.

Obtenir resultats o formar persones i jugadors? Aquesta és la pregunta. La pregunta que continuament ens fem i que continuament deixem sense resposta. Estem farts de sentir això de que s'ha de formar i que no tenen cap importància els resultats però el que veiem en el dia a dia és tot el contrari.


Es evident que tothom vol guanyar partits, començant pels jugadors, pares, entrenadors, clubs, tots tenim en el cap que s'ha de guanyar el pròxim partit, però, a costa de què?

Fa molts anys que entreno i després de portar infinitat d'equips de totes les categories vaig arribar a la conclusió de que no s'ha de tenir pressa per obtenir resultats. Encara que estem en una societat en la que tot és molt competitiu, (el dia a dia és així) penso que tot ha de tenir el seu temps.

Penso que en aquestes categories el que ha de primar és la formació del nano com a persona i com a esportista. En aquest estadi, els entrenadors som un educador més en el desenvolupament dels nens. S'els ha d'educar en l'esport però tambè en el dia a dia. Per això és important inculcar una disciplina, una manera d'organitzar-se (donat que utilitzaran un temps en els entrenaments, desplaçaments, etc...) ja que els estudis són l'ocupació més important que tenen en aquesta etapa de la seva vida.

S'han d'integrar en un grup de treball i han d'aprendre a ajudar-se i complementar-se per tal d'aconseguir els seus objectius. Han de treballar tècnicament i el que és més important, s'ho han de passar bé jugant, han de sentir després de cada entrenament unes ganes de tornar el pròxim dia d'entrenament. Això és el que entenc que ha de fer un jugador en aquesta etapa.

Provablement, és cert que, si es treballa correctament des de l'inici, els resultats es van donant sense haver de renunciar a fer una bona feina, sense haver de presionar als nens per tal de guanyar si o si, però està clar que aquests resultats no es donaràn sense una feina ben acurada des de l'inici de l'activitat d'el nano.

No hay comentarios: