lunes, 25 de octubre de 2010

Entrenar la pedrera

Tot i que ja he tocat aquest tema en alguna ocasió, torno a insistir en ell perquè considero que és la base sobre la que hem de construir els nostres jugadors. Es tracta de la manera en que ensenyem als nostres jugadors. Faig aquest escrit desprès de tenir una xerrada amb un entrenador de categoria nacional. Aquest entrenador em deia que quan li arriben els jugadors al sènior, té molts problemes perquè no entenen el joc i és molt complicat que puguin entendre un sistema.


Això és degut a que ens oblidem que els jugadors en edat de formació són exactament això, jugadors en edat de formació i els hem de formar perquè en un futur siguin capaços de competir de la millor manera. És difícil, però, poder competir sense entendre el que passa a la pista.

Hi ha entrenadors que ensenyen a jugar els seus equips molt sistematitzats i amb poca llibertat per als jugadors per decidir a la pista. Aquesta sistematització porta a que el jugador s’acostuma a no pensar, no mirar què passa a la pista i treballar només el que li han dit, el que ha de fer sense més.

És important el treball tècnic però és tan important com ensenyar a ocupar espais i a llegir el joc, interpretar què passa a la pista per després decidir quina acció fer. Quan aconseguim que un equip de formació jugui d’aquesta manera (cosa que no és gens fàcil) ens adonem que és un equip totalment imprevisible amb el conseqüent problema per a la defensa. Per tant, sóc de la opinió que hem d’esforçar-nos en fer que els nostres jugadors entenguin el joc. Quantes vegades veiem un entrenador felicitar els seus jugadors després d’una equivocació o després de perdre un partit en què s’ha treballat exactament el que s’està treballant en els entrenaments? Malauradament moltes menys de les que seria bo.



No crec que estigui descobrint res de nou però moltes vegades veiem partits i ens adonem que el que s’està treballant només respon a un desig d’obtenir resultats quan més aviat millor per part de l’entrenador o per part del club en qüestió. Aquesta pressió no és només per part del Club o de l’entrenador, aquesta pressió ve també per part dels mateixos pares dels jugadors i fins i tot dels mateixos jugadors. Hi ha aquesta idea de que només es fan bé les coses quan es guanyen els partits. Seria bo que tothom tingués clar quin és el treball que s’ha de fer en cada moment amb l’equip per tal d’aconseguir que arribin a jugar el màxim de jugadors al màxim nivell possible.

Aquesta xerrada que vaig tenir em va fer pensar molt en aquest tema perquè de vegades em pregunto si la feina que estem fent és la correcta.

jueves, 21 de octubre de 2010

Nova Aventura

Avui em torno a posar al davant de l’ordinador amb l’objectiu d’actualitzar aquest blog que he deixat una mica abandonat últimament. Han estat uns mesos en què he estat centrat en diferents projectes que, per fi, hem pogut engegar.

No sense pocs problemes, hem posat en funcionament una sèrie de projectes que s’han afegit als que ja portava a terme fins ara.

Per començar hem engegat a l’Escola Encarnació Fonoll de Dosrius les activitats extraescolars que consten d’una Escola d’Iniciació Esportiva (poliesportiva) i una Escola de Ball. Tenint en compte que l’escola té molts pocs alumnes, estem molt satisfets d’haver omplert l’aula de ball (12 nens i nenes) i tenir una petita llista d’espera, a més, a l’Escola d’iniciació esportiva tenim 14 nens i nenes durant el primer mes d’activitat.


D’altra banda torno a portar la direcció tècnica de Salesians de Mataró. Tot i que hi ha hagut un canvi significatiu i en aquest moment és l’Escola qui porta les activitats extraescolars directament i no pas una empresa externa com fins ara.

Això ens ha portat un extra de treball i ens ha fet replantejar-nos una sèrie de coses per tal de donar un nou impuls al bàsquet en l’Escola. Ens ha costat molt temps però estic molt satisfet amb el resultat. Hem doblat el número d’equips i de jugadors respecte de la temporada passada. Tenim un sènior i un junior masculí en la part de dalt del club i tenim una bona base amb minis, preminis i escola de bàsquet.


Durant aquests mesos hem estat a punt de poder formar una sèrie d’equips que finalment hem deixat de cara a la temporada que ve, per tal de poder treballar amb una mica més de temps. Una dada important és que hem tingut molta gent interessada en formar part del nostre club. Uns estan amb nosaltres en els diferents equips que tenim i d’altres, esperem poder incorporar-los de cara a la temporada que ve.

La part dels “petits” (escola, premini i mini) és la que més ha crescut, ja que de tenir un sol equip hem passat a tenir-ne dos amb 12 jugadors cadascun i una escola de bàsquet. Això, per nosaltres, és tot un èxit!!!


He deixat pel final l’equip que entreno aquesta temporada, l’Infantil C de la UEM. Es tracta d’un equip que està jugant a categoria infantil en nivell B però que són tots preinfantils. Vàrem optar per aquesta opció després de veure el nivell i la progressió que poden tenir. Aquest grup va competir la temporada passada a categoria mini nivell A-1 i va ser capaç de competir amb tothom. El grup l’hem reforçat amb 4 incorporacions que ens donen més equilibri en el grup i un salt de qualitat important. En el mes i mig que portem entrenant hem pogut començar a entreveure el que pot donar de sí aquest grup. De moment s’ha guanyat en intensitat i en defensa, i estem treballant força bé tot i el canvi de pilota i de cistella, a banda del físic del infantils contra els que juguem.



Tenim un equip en que tothom pot aportar coses i, el més important, sembla que hem fet el “canvi de xip” ràpidament a la pilota i la cistella grans.

Aquesta temporada incorporem al nostre Staff Tècnic un nou membre que farà les tasques de segon entrenador. En Josep Márquez és la persona que hem escollit per fer aquesta feina i que ens ajudarà molt. Continuarem amb en Marc Traver i en Joel Fernández, que ens ajudaran, sobretot, en entrenaments i continuaran amb la seva formació com a entrenadors.
El nostre delegat tornarà a ser en Paco Gil, igual que les temporades anteriors. Ell s'encarregarà de tot el que no és tema esportiu per tal de funcionar com cal.

Espero poder fer front a tota aquesta feina sense gaires problemes, però, la veritat és que feia ja molt de temps que no em posava a fer tantes coses durant una temporada.

Bona temporada a tothom!!!