viernes, 12 de diciembre de 2008

La importància del staff tècnic

Darrerament vinc donant-li voltes al tema del staff tècnic donat que sovint em fan algún comentari que penso no és gens afortunat: "Sou més entrenadors que jugadors" ó "T'emportes a tots els segons que hi ha lliures".

Be, com a entrenador amb 25 anys d'experiència he après de la importància de tenir un bon equip de treball, i és per aquesta raó per la que acostumo a formar el meu equip de treball molt abans que la resta. Es a dir, jo busco el meu equip per poder començar a treballar tots plegats quan comencem amb el nou equip. Llavors penso que no és un problema de que jo m'emporti molts entrenadors sino que la resta van "tard" a l'hora de buscar els seus ajudants.

Es habitual que la gent que ens veu pensi que som molts i que només estem per figurar. Res més llunys de la realitat. Com a mínim, en el nostre cas cadasqún té una tasca definida a dintre del grup.

Quan començo a treballar amb un nou equip el primer que faig és intentar escollir el meu grup de treball per tal de fer la feina amb el màxim de serietat i rigor. En aquest sentit posaré l'exemple del Infantil A masculí de la Unió Esportiva Mataró, que és un dels dos equips que estic portant durant aquesta temporada. He tingut la gran sort de donar amb les persones adequades per acompanyar-me en aquesta tasca.

El meu segon, en Marc Batlle, un dels entrenadors joves de la casa i al temps un dels millors entrenadors que hi ha al Club, és la meva persona de confiança. Perquè ell? Fàcil elecció en aquest cas. Col·labora amb mi des de fa 4 anys i té una manera de veure el bàsquet que s'asembla força a la meva, per la qual cosa la nostra comunicació és molt més sencilla.

Ell s'ocupa de fer els escalfaments, el físic, preparar entrenaments conjuntament amb mí, anar a veure partits dels altres equips, preparar, si cal, alguna xerrada o inclús algun video d'algun partit o sessió d'entrenament per corregir coses i sobretot molta comunicació en els partits i durant la setmana.
El nostre delegat, en Francesc Riera, es un noi jove que encara juga al Club (junior B) i que té moltes ganes d'aprendre. És un dels jugadors joves del Club que en un futur potser portaràn algun equip. Ell està sempre en una o dues sessions d'entrenament (si no hi ha coincidència amb algun entrenament del seu equip) i la seva feina consisteix en portar i organitzar tots els temes de l'equip, desplaçaments, relació amb els diferents tornejos, enviament d'informació, etc. A més porta totes les estadistiques. I una de les més importants, formar-se i aprendre per poder entrenar en un futur. Molt important la seva relació amb els jugadors.
L'altre component del staff tècnic és en Marc Arnau, jugador del junior A del Club. Encara que té fitxa de delegat la seva funció és de "tècnic ajudant" o millor dit "tècnic aprenent". La seva tasca és també molt important perquè ens permet un salt de qualitat al fer una feina més individualitzada i a més tenir 6 ulls en comptes de 4 a l'hora de corregir i mantenir la intensitat en els entrenaments i partits. Ell és l'encarregat de filmar els partits i entrenaments que desprès veiem els entrenadors i on podem treure els defectes a corregir. A més és un reforç en els entrenaments.
En el seu cas, també és una persona que s'apropa molt a la meva visió del bàsquet donat que ha estat jugador meu 3 anys i ara vol començar en el món de la banqueta.

Desprès d'aquest anàlisi crec que queda clar que cadasqún de nosaltres té la seva feina a dins del grup i que tothom és important. Aquesta afirmació serveix també per a la resta de l'equip, començant pel primer jugador i acabant per l'últim, començant per primer entrenador i acabant pel delegat.

Per finalitzar, vull agraïr a aquest equip de persones que m'ajuden la seva feina i la seva paciència però sobretot la seva "profesionalitat" ja que fan una feina que sovint està molt poc valorada i és importantíssima pel bon funcionament de l'equip.



Lluís Escudero
1er Entrenador Infantil A masculí UE Mataró

martes, 9 de diciembre de 2008

MINI-COPA INFANTIL D'EQUIPS EBA

Aquest cap de setmana s'ha disputat la Final a Quatre de la Lliga nacional Catala EBA amb el Campionat per l'equip del CB Olesa i el sots-campionat pel Platges de Mataró.

Paralel·lament, diumenge, s'ha jugat la MINI-COPA amb la participació dels mateixos equips que els seniors. La primera semifinal la van jugar Argenta CB Granollers i CB Olesa amb el resultat de 81-31 pels del Vallés. Tot seguit la segona semifinal la vam disputar UE Mataró i Sedis La Seu amb el resultat de 64-14 en el segon periode. Amb aquests dos resultats la final estava servida, i es preveia una final molt ajustada, tenint en compte els resultats que aquests dos equips haviem fet durant aquesta última temporada: +1 a casa en la primera jornada i +4 en la pròrroga a casa seva. Doncs el partit va començar com es preveia des d'un inici, amb molta igualtat en el marcador i tots dos equips jugant amb molta intensitat i velocitat.
Fins al descans tot va anar amb petites diferències d'un costat o l'altre fins acabar el segon periode amb un 49-40 pels mataronins. El tercer periode va ser absolutament espectacular per part dels jugadors grocs amb un parcial brutal de 30-7 que deixava el marcador en un 79-47 molt esclaridor que reflectia clarament el que estava passant a la pista. L'últim periode va continuar amb la mateixa línia d'intensitat defensiva, velocitat de pilota i joc de conjunt que ens va portar al 106-64 final amb que va acabar el partit.



Després de la crónica d'aquest torneig vull felicitar a tots els jugadors d'aquest gran equip i a tot el cós tècnic que m'ajuda en la tasca d'intentar treure d'aquest grup el màxim de cadasqun. Estic segur que pot ser una gran temporada si tots posem el màxim de la nostra part, ja que el grup té tot el que necessita per poder millorar setmana a setmana. Vull felicitar els jugadors per la seva feina i per entendre el que volem d'ells a poc a poc, que s'està reflectint tant a la pista com a fora de la pista cada dia. Per funcionar tots en la mateixa direcció i per entendre que pertanyen a un gran Club, que porten una samarreta que molts voldrien portar i que tot el que volem ens ha de costar un esforç.


Vull felicitar i agraïr els meus "ajudants" per entendre'm i per aguantar-me, ja que de vegades, potser, sóc una mica massa exigent amb ells. Encara que sempre estàn allà quan els necessito. La feina que hem fet fins ara comença a donar els seus fruits i tots vosaltres sou importants en aquesta feina.

Per tot això FELICITATS a tots, SOU UNS CAMPIONS!!!


Ara queda la feina més important per tots plegats, no baixar el ritme i continuar millorant si volem fer alguna cosa més aquesta temporada. Si volem, podem.

SOM GROCS!!!